11. prosince 2010

B. Harbisonová: Klub vášnivých botomanek (ARGO 2010)


Hrdinky knížky Klub vášnivých botomanek (vydalo Argo v překladu Dany Vlčkové) Beth Harbisonové jsou botomanky. Co to znamená?
Pro jednu z botomanek v prvé řadě to, že se vám za dveřmi vrší nezaplacené účty za auto, že vám pro neplacení odpojí elektřinu a máte na krku exekuci, ale v šatníku přesto přibývá úžasných bot, všechny jsou krásné a všechny byly skoro zadarmo.
Nebo nevypadáte zrovna jako modelka, možná máte nadváhu, ale krásné boty bez problémů obujete a tak jsou pro vás i pomocníkem k dosažení sebevědomí. Nebo si nákupem bot jen děláte radost, protože vás ničí despotický manžel. Zkrátka to znamená, že milujete boty víc než cokoliv jiného a že existujete prostřednictvím koupě bot. Ovšem, může se stát, že na ně jednoho dne nebudete mít dost peněz.
To se stane jedné z hrdinek, číšnici Lorně, a tak založí klub. Samotné se jí totiž podaří se svými nákupy bot tak zruinovat, že si prostě žádný další pár už nemůže dovolit a tak jediné co ji napadne je najít stejně postižené, se kterými by si své boty mohla aspoň vyměňovat a půjčovat. „Některý lidi pijou, berou drogy, další jsou závislí na sexu a někdo dělá druhejm doopravdy hnusný věci jen proto, že jemu to dělá dobře. Když se s nima porovná – občas přece takovej pár od Ferragama či jindy zase Ugga…to přece není nic tak špatnýho,“ ospravedlňuje svoji vášeň.
Netřeba dodávat, že stejnou lásku k botám chová více žen a tak se jí postupně ozvou další zájemkyně. K Lorně přibude manželka významného místního politika Helena, které manžel zabaví všechny karty, a call-girl Sandra která trpí agorafobií a bojí se vycházet z domu. Každá z nich je jiná, ale všechny bez vyjímky milují značkové boty.
K partě žen se později přidá ještě „holka od vedle“, au-pair Joss, která jediná nemá zájem o boty, ale hledá jakýkoliv aspoň trochu snesitelný „zájmový kroužek“ který jí dá šanci uniknout ve volném čase z domu, aby nebyla stále po ruce své despotické zaměstnavatelce. Díky svérázné zálibě se z nich postupně stanou přítelkyně a tak partička ženských, které milují boty postupem času začnou ve svém úterním vyměňovacím kroužku řešit i jiné věci - potíž s despotickým manželem, s agorafobií, s dluhy na kreditkách až se nakonec dopracují ke společnému podnikání. V čem jiném, než oblasti výroby a prodeje designových bot.
Příjemná oddechovka, která má spád a vtip vlévá na jedné straně optimismus do žil (člověk by skoro začal uvažovat, co na těch lodičkách je?) a na druhé straně také poměrně srozumitelně a velmi poučně seznamuje se způsobem amerického kreditkového života na dluh a možnými příčinami současných krizí. Příběh tudíž není jen o krásných botách, ale také o tom jaké je to po tom, když nakoupíte na co nemáte a pak dlužíte. Sympatická je tudíž idea Beth Harbisonové, kterou ve své knize nabízí nejen všem zoufalým Američankám – totiž přetransformovat svou vášeň ve výdělečný podnik. Klub vášnivých botomanek je zatím první překlad z děl Beth Harbisonové, ale třeba se dočkáme i dalších (volné pokračování Tajemství vášnivých botomanek; Naděje v kelímku na krém; Hubená, blonďatá a hezká.)