15. prosince 2010

E. Giffinová: Něco modrého (Argo 2010)


Něco modrého americké spisovatelky Emilly Giffinové (vydalo Argo v překladu Zory Šíchové) volně navazuje na úspěšnou prvotinu Něco vypůjčeného a je tak trochu o tom, co se stane, když pyšné ženy začnou dělat hloupé věci a jak drahé někdy bývá životní školné.
V předcházející knize se jedna z dvojice kamarádek, obyčejná a neatraktivní Rachel, zamiluje do snoubence své krásnější přítelkyně Darcy.
Darcy, hlavní hrdinka a vypravečka pokračování, je mladá dáma, které dosud svět, včetně všech mužů, ležel u nohou. Je krásná a tak jí vždycky všechno prošlo. Vždycky bylo po jejím, vždycky jí všichni vyhověli. Kamarádčinou zradou začíná být pomalu ale jistě všechno jinak, ovšem nejen díky ní - .
Na předsvatebním večírku se seznámí s družbou svého nastávajícího a jen tak si s ním začne malý románek – brzy přece bude vdaná paní, tak proč si ještě naposledy nevyhodit z kopýtka. Nenapadne ji, že by se mohlo stát něco podobného… Když později vyjde najevo, že jí snoubence odloudila její nejlepší přítelkyně, ačkoliv sama také nebyla bez viny hluboce ji to zasáhne. Postupně se totiž dozvídá, že ačkoliv sama zradila, nebyla první.
Snaží se vypořádat s dvojitou zradou i svou vlastní uraženou pýchou a urputně se aspoň snaží budovat vztah se svým novým milencem. Lehkomyslně a úmyslně otěhotní, protože si bláhově myslí, že tím ho k sobě připoutá ale ukáže se, že nespolehlivý a sobecký Marcus vůbec nebude ten pravý, ani pro manželství, ani pro otcovství. Jenže Darcy už nemá na vybranou .
Nakonec zůstává opuštěná, těhotná a bez přátel. Zády se k ní otočí i její vlastní rodina a jediný, který ještě zbývá, je dávný kamarád Ethan, který žije v Londýně. K němu, jako k poslední naději, se Darcy rozhodne utéct a věří, že dálka její problémy nějak vyřeší.
Ze začátku vše vypadá dobře, ačkoliv Ethan její přítomností není právě dvakrát nadšený – obchody jsou v Londýně možná ještě nablýskanější než v New Yorku, jenže stejně tak jak jí docházejí peníze, dochází trpělivost i jejímu kamarádovi a ten jednoho dne postaví Darcy před nevyhnutelnou skutečnost, navíc před tu, kterou si sama nadrobila. Musí se situaci postavit čelem a stát se někým úplně jiným, totiž zodpovědnou matkou očekávaných dvojčat. A možná odpustit i své někdejší velké kamarádce. Že na konci čeká i nová láska, to je skoro logické.
Knihu tak lze rozdělit na dvě části – na první polovinu, které vévodí ublížená Darcy, která se stále dokola trápí zjišťováním o nevěře a zradě svých nejbližších a druhá polovina o Darcy, která si za ne úplně ideálních podmínek hledá své nové já a místo v životě. Giffinové se jako vždy daří být dobrým psychologem a celkem věrohodně popisuje duševní pochody a zejména přerod jedné shopaholicky v obětavou mámu. Jako perličku lze dodat, že v jistém směru má román i určité autobiografické prvky - autorka Emilly Giffinová, jednak sama nějaký čas strávila v Londýně, který tak důvěrně popisuje a jako maminka dvojčat podle všeho také využila a věrně popsala peripetie svého vlastní těhotenství.